Är huvet dumt får kroppen lida

Köldskador ska förebyggas med lämplig klädsel. När det är -20 grader så är det bra att använda vantarna istället för att ha dom i fickan. Det vet stor son. Nu. Kanske lyssnar han på sin mamma nästa gång?

För redan uppkomna skador finns egentligen ingen behandling. Snyggt är det inte och ont gör det. Och det kan han gott ha eftersom det är helt och hållet självförvållat. Fast vi är väldigt glada att han har alla fingrar (och framförallt livet) kvar. Resultatet av en 45-minuters promenad i 20-gradig kyla utan handskar blev tre förfrusna fingrar med ytliga dermala skador dvs ytliga 2:a gradens skador. Bilden tagen ca 1 dygn efter skadans uppkomst. Tror ni han använder handskar i fortsättningen?

Uppdatering (2010-02-04): efter drygt fyra dygn har smärtan avtagit något. Långfinger och ringfinger är nästan helt återställda. Lillfingret är fortfarande stelt, svullet och ömt. Blåsorna kvarstår, har möjligen minskat något. Och numera använder sonen vantar. Inomhus också. Nästan.

Uppdatering (2010-02-22): drygt 3 veckor efter skadans uppkomst så är lång-, ring- och lillfinger fortfarande påverkade. Den tjocka, läderaktiga huden som kvarstår efter att blåsorna läkt börjar nu flaga. Rörligheten är återställd förutom i lillfingret som fortfarande är mycket sämre.

5 reaktioner på ”Är huvet dumt får kroppen lida

  1. Googlade på ”köldskada lillfingret” och hamnade här. För jag har fått exakt samma skada på lillfingret efter att jag spelade en fotbollsmatch i minus 17… hade vantar på men de var inte så bra.. Har en äcklig smärta i hela fingret..

    Har fingrarna blivit helt friskt nu eller? 🙂

    MVH

    Gilla

Lämna en kommentar