Lammskinn & krom

Det är skillnad på krom och krom!

Kromsalter har använts sedan slutet av 1800-talet för garvning av skinn och var på sin tid en revolution eftersom beredningsprocessen tack vare kromet kunde förkortas från 6 månader till 6 veckor. Krom är för många något farligt men man ska komma i håg att krom förekommer i många former och med olika saltbindningar. Grundämnet krom är en metall och finns i naturen samt har den kemiska beteckningen Cr.

Kromsalter kan vara gröna och i dessa föreningar har krom laddningen +3 dvs ”3-värt krom”. Intressant är att 3-värt krom också är ett näringsämne och krombrist kan påverka blodsockret och leda till att man får ökat sötsug.  Gröna kromsalter är ofarliga och det är det 3-värda icke-giftiga gröna kromet som används som garvämne när man bereder skinn. Ska inte förväxlas med s k ”6-värt” krom som är gulrött och giftigt. Det är både olämpligt och förbjudet att använda till garvning.

De gröna kromföreningarna som ingår i garvprocessen används för att få tvättbara samt mjuka, smidiga pälsskinn. Så fortsätt njut av varma, goa lammskinn i soffor och barnvagnar! (Källa: Tranås Skinnberedning)

Lammskinn

Lämna en kommentar