Verksamhetsplan 2014

Äntligen är verksamhetsplanen för året klar och den är gången i mer strukturerad form. För naturligtvis har vi alltid haft både affärsplan, verksamhetsplan och budget men inte alltid så organiserad, ibland bara i nåns huvud och inte alltid samma huvud. Min erfarenhet är dock att för att få (och framförallt behålla) rätt fokus så är det bra att ha en enkel plan som man regelbundet stämmer av.

Det finns en övergripande plan för det som ska genomföras under året och vilka området som ska prioriteras inklusive budget och likviditetsbudget. Sen finns naturligtvis massor med åtgärder, aktiviteter och önskemål med olika prioritet som bör vara med i planeringen. Allt detta har resulterat i en Att-göra-lista med både större och mindre projekt där noteringar görs vartefter de genomförs/avslutas. Listan ger struktur men är också ett pedagogiskt verktyg eftersom det tydliggör de aktiviteter som görs. Det är nämligen väldigt lätt att bli stressad över det man inte hinner göra och så glömmer man bort allt det där man faktiskt har åstadkommit.

En ytterligare bonus med listan är delaktighet dvs alla kan på ett lätt se se vad som ska göras och även lägga till idéer och förslag. Grundidén är att så långt som möjligt använda eget material och kompetens både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Använda och återanvända. Listan ska också kunna användas för självständig arbetsplanering och kriterier för detta är:

  • Har du kompetens att göra det och det är kostnadsfritt: Gör det.
  • Har du kompetens att göra det men det medför kostnader: Stäm av med ekonomiansvarig och gör det.
  • Kräver det större investeringar: Ekonomiansvarig beslutar om genomförande eller ej.
  • Förbättringsförslag och idéer: Sätt upp på listan för diskussion.

Listan är ett levande dokument under året och används sedan som underlag inför nästa verksamhetsplan där aktiviterna antingen har genomförts, flyttas med till nästa år eller stryks. Väldigt skönt att både plan och lista är klar – nu gäller det att så långt som möjligt genomföra det hela. Vi har ju hela året på oss!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lantliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s