Lönsam landsbygd

Staden överlever inte utan landet och landet överlever inte utan staden.En levande landsbygd tror jag vi alla vill ha. För att uppnå det behövs lönsamhet. Bra förutsättningar och tydliga, enkla för företagande – både lantbruk och andra verksamheter är en bra grund men lönsamhet är nyckelordet. God lönsamhet underlättar generationsskiften, skapar fler jobb och framtidstro som i sin tur är en förutsättning för att de som vill bo och verka på landet.

Hur gör man nu det här då? Ingen aning. Finns säkert en massa landsbygdsstrategier, landsbygdsutvecklare och projektledare som har åsikter. Själv har jag under 2013 och inför 2014 satt följande mål för ökad lönsamhet:

  • Ta betalt: Vill du att jag ska göra något så kostar det. Om inte jag tror på min produkt/tjänst tillräckligt mycket för att ta betalt så gör ingen annan det heller. Du är ju ändå hemma är ett argument jag ofta hör. Ja – jag är hemma men det innebär inte att jag ligger på divanen och äter praliner. Jag jobbar även om företaget och jag råkar ha samma adress.
  • Handla lokalt: Handla produkter/tjänster lokalt där det är möjligt. Jag betalar gärna några extra kronor för att ha lanthandeln kvar. Julklappar och företagsevent? Kom i håg entreprenörerna som verkar i ditt närområde med allt i från lokalproducerad mat till upplevelser. För en liten entreprenör kan t ex ett bokat personalevent eller inköp av presenter göra stor skillnad.
Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lantliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s