Nytt projekt #Blogg100 (30)

Året har knappt börjat men  oj vad mycket spännande som händer. Biobränsle har jag inte funderat så mycket på egentligen. Förutom att vi själva eldar med ved. Tack vare ett projekt som Gränna Skogsgrupp har dragit i gång så har mitt intresse ökat drastiskt vill jag lova. I dagarna har Gränna Skogsgrupp ansökt om medel för att kunna genomföra en förstudie (med mig som projektledare) om möjligheterna att genom utnyttjande av kantzoner och hamling kunna öka andelen biobränsle. Läs mer om biobränsle och bioenergi: WWF och LRF.

Syftet med förstudien är att undersöka möjligheterna och intresset för att använda gamla metoder som hamling på ett effektivare sätt. Att nyttja kantzoner vid åkrar och vägar för plantering av hamlingsbara träd som sedan kan skördas till biobränsle skulle kunna vara positivt för både produktion och naturvård. Träden skapar nya naturvärden i kulturlandskapet och ger livsutrymme för småkryp och växter och ökar den biologiska mångfalden.

Förhoppningen är att det på sikt ska kunna leda till ett större projekt i området Östra Vätterbranterna med  inriktning på restaurering av befintliga trädbestånd, nyplantering samt storskalig och kostnadseffektiv hamling.

Och i går kom beskedet från Leader Sommenbygd: medel för en förstudie har beviljats! Ser fram emot en både spännande och lärorik vår.

Annonser

1 kommentar

Filed under Lantliv

One response to “Nytt projekt #Blogg100 (30)

  1. Pingback: Fåglar & träd #Blogg100 (33) | Drefseryd Gård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s