Permakultur

Alltid lär man sig något nytt. I går var det föreläsning på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping i ämnet permakultur. Helena från Kosters trädgårdar var den som föreläste och en av arrangörerna var Gröna Hjälpen (ett av många spännande företag aktiva här i området Östra Vätterbranterna).

Det går naturligtvis att gräva ner sig massor av tekniska detaljer och diskussioner om vad permakultur är men det som tilltalar mig är framför allt målet:  ett hållbart samhälle som skapar meningsfullt arbete, bättre  miljö, hälsa, solidaritet och säkerhet. Som vanligt gäller också att inte bli överväldigad utan att försöka se vad kan jag göra i min omgivning, hur kan jag lära mig tänka på ett annat sätt och på så sätt bidra med det jag kan.

Viktigaste lärdomen var att det gäller att anpassa tempot. Vissa saker måste få ta tid. Stora projekt kan falla hårt. Ett mindre går ofta att korrigera eller faller åtminstone mjukare. Observera området (som kan vara din balkong eller trädgård, en gemensamhetsyta vid ett hyreshus, ett växthus osv). Hur ser det ut? Vilka flöden finns det? Vad händer? Vad vill du uppnå? Till sin hjälp när man funderar och observerar sitt område finns ett antal principer att använda sig av:

1 – Integrerade system – placering som gynnar samverkan. Varje element som hus, damm, växthus, vindkraftverk, väg osv placeras så de stödjer andras funktioner.

2 – Småskaliga självreproducerande system – Lokala resurser betonas med maximalt utnytjande av minimala resurser.

3 – Flerfunktionalitet – Varje element fyller många funktioner. Varje viktig funktion stöds av många element. En riktlinje är att varje element skall fylla minst tre gynnsamma funtioner.

4 – Fördröjning av energiflödet genom systemet – Skapa energifällor. Gynna naturlig lagring av energi.

5 – Recirkulering av materian – Slutna kretslopp där utnyttjandet av resurserna optimeras. ”Avfall är resurser som kommit på avvägar”.

6 – Effektiv energidesign – Skapa energieffektiva system genom bättre analys och design.

7 – Prioritering av biologiska resurser – Minska och undvik användande av fossila bränslen. Motverka behovet av tillförandet av energi till systemet.

8 – Utnyttjandet av diversitet – Skapa polykulturer med gynnsamma kopplingar. Växt-växt lika väl som växt-människa och människa-människa.

9 – Utnyttjandet av den naturliga successionen – Utnyttja produktionen i själva processen. Bygg upp produktiva jordar och miljöer med hjälp av en påskyndad succession.

10 – Utnyttjandet av gränszoner – Gränszoner är som regel mycket produktiva, exempelvis där vatten och land möts. Utnyttja och skapa dessa gränszoner.

11 – Långsiktiga investeringar – Undvik kortsiktig konsumtion och arbeta mot investeringar i långsiktigt resurshushållande system.

12 – Attityd – lär av naturen – se lösningar i problemen – få en känsla för begränsningar och överflöd.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lantliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s