Våra ägg

Är kanske något dyrare. Fast inte så fasligt mycket. Än de ekologiska som finns i butik. Men det är en viss skillnad. Tycker vi.

Butiksägg från frigående höns inomhus kommer från en höna som delar en kvadratmeter med 8 st hönskompisar och får aldrig gå ut. Om du istället köper ekologiska ägg från frigående höns är antalet höns per kvadratmeter ca 7 st. Dessa höns kan även gå ut i en rastgård om vädret tillåter. I ett hönseri är hönsen  s k värphybrider som är avlade att lägga så många ägg som möjligt på ett år (ca 350 ägg) och de lever således ett ganska kort liv och slaktas när det lägger för få ägg. I vissa hönserier har man mörkt inomhus för att hönsen inte ska bli för aktiva och börja hacka på varandra vilket kan leda till kannibalism. Läs gärna mer om den s k äggkoden.

Hur mår hönsen i Drefseryd då? Jo tack bra. Trots att räven var på besök i vintras. Små silkeshöns och stora blandrashöns går fritt och spankulerar ute året om. Även vintertid om de har lust. De äter spannmålen vi odlar samt lite värpfoder, grönsaksrester, frön och gärna lite spagetti eller majs som lördagsgodis. De har naturligtvis fri tillgång till vatten, snäckskal och sand för härliga sandbad. Gräs, torkade nässlor och lite hö är också uppskattat. Allsidig kost ger smakrika ägg med fantastisk gula – utan tillsatser i fodret. Så har man möjlighet att köpa lokalproducerade ägg kan man skatta sig lycklig. Även om de kostar 3-4 kr/st.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s