Mer om skinn & ull

Varför ska man investera i ett lammskinn? Ha man verkligen användning för det och är det värt pengarna? Den frågan får jag då och då och så här tycker jag:

Lammskinn är en naturlig och användbar produkt och rätt skött håller ett skinn i många år. Med andra ord en god investering. Skönt för både stora och små eftersom ullen ger en behaglig temperatur utan att det blir varmt och svettigt. Viktigt framförallt för små barn som har svårare att reglera sin kroppstemperatur. Kan därmed användas sommar som vinter.

De skinn som vi har bl a i gårdsbutiken & webbutiken kommer från våra gotlandsfår som lever hela sitt liv här på gården och sköter landskapsvården dvs betar och håller markerna öppna. Vid slakten tas både kött och skinn till vara. Skinnen är fantastiskt vackra och varje skinn är unikt: lockiga och gråa i olika nyanser. De bereds i Tranås på ett speciellt sätt vilket innebär att de är tvättbara. Tvättas i maskin på 30-graders ullprogram med milt tvättmedel t ex ullschampo. Låt skinnet torka (inte i torktumlare eller torkskåp) och sträck då och då under tiden. Ett äkta lammskinn är dock till viss del självrengörande dvs enklast är att regelbundet vädra och skaka skinnet eftersom ullfibrerna då öppnas och släpper ifrån sig eventuella orenligheter. Mindre fläckar kan man ta bort med en mild tvål t ex olivoljetvål och lite vatten. På så sätt torkar man inte ut skinnet och det håller länge – många år om man sköter det.

Ull är fantastiskt efter som den värmer även om den är våt. Den suger den upp 40 % av sin egen vikt i fukt – finns inte många material som klarar det (om något). Den är till viss del självrenande och det räcker oftast med att vädra och skaka skinnet och enzymerna i ullen tar hand om t ex urin och svett så man slipper dåligt lukt.

Längden på ullen då? Tja – en smaksak oftast men beror lite på det tänkta användningsområdet. Ett oklippt skinn (även kallat mattskinn) har den naturliga längden på ullen och är mycket dekorativt att ha på golvet framför öppna spisen. De s k plädskinnen klipps ner till ca 35 mm och är jättesköna i barnvagnen eller på golvet för babyn. Den tredje varianten är pälsskinn där ullen är ca 17 mm och även dessa passar som sitt- eller liggskinn men går också att använda till sömnad eller möbler. En kudde eller varför inte stolsdynor i lammskinn – vackert och inte så svårt. Så ett eller flera lammskinn = trevlig och god investering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s