Ull

Nån som har missat att jag är ull-fantast? Nä – trodde väl det. Får med jämna mellanrum diverse frågor om ull och dess egenskaper och har nu sammanställt en lista över de vanligaste. Håll till godo!

Ull har stor uppsugningsförmåga och när ett  material tar upp vatten bildas värme. Därför värmer ull även när den är fuktig. Vet alla som haft ullsockar och väldigt praktiskt när man har barn som gärna leker i vattenpölar och snöhögar. Ullens fiber är krusig och bildar en luftspalt vilket gör att ett ullplagg värmer bra eftersom luften isolerar värmen. Klär man sig dessutom efter lager-på-lager-principen blir det fler luftlager som hjälper till att hålla värmen. Perfekt en kall vinterdag. Ullfibern är också töjbar vilket ger hållbara och slittåliga tyger utan att tappa formen och den skrynklar heller inte.

Här i Sverige är ull från får vanligast (ofta merinofår) men man kan naturligtvis få ull fårn andra får samt även från getter, kameler och lamadjur. Vi har gotlandsfår och den ullen är jättefin att tova med. Ullen är en proteinfiber och känslig för temperaturväxlingar vilket är positivt när man tovar men inte när man tvättar. Kontrollera tvättinstruktionen noga på t ex tröjor, underställ eller lammfäll när du ska tvätta.Tova är kul och ullen är fantastiskt formbar enbart med hjälp av värme och vatten så  prova gärna att tova med såpa och vatten eller varför inte torrtovning med nål.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Skinn & ull

2 responses to “Ull

  1. har funderat jättelänge på att lära mig tova…men tiden räcker aldrig till! Ha en skön helg!!!

    Gilla

  2. Jag har testat men skulle definitivt vilja lära mig mer. Det är ett fantastiskt trevligt material att jobba med. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s